Els ajuntaments amb el deute per capita més alt

El deute municipal d’alguns ajuntaments ha arribat a nivells totalment irracionals des d’un punt de vista econòmic. El cas més extrem és el de Monasterio de la Sierra (Burgos, Castella-Lleó) amb un deute per capita de 8.520 € (tenen un deute de 409.000 € i només 49 habitants)… com ho pensen pagar? Darrere venen altres municipis, molts són de Catalunya: Aguilar de Segarra (2n més endeutat per capita), Capolat (6è), Santa Susanna (12è), Pujalt (13è), Tiurana (15è), Vallfogona de Ripollès (16è), La Baronia de Rialb (17è), etcètera.

Font: http://www.idealista.com/news/archivo/2013/04/22/0608705-los-municipios-mas-y-menos-endeudados-de-espana-tabla?xts=352991&xtor=AD-121-%5Benlace_contenido.txt%5D-%5Btxt%5D-%5Benlace%5D-%5Bfacebook__facebook.com%5D-%5BGT%5D-%5B%5D&source

La mitjana de l’Estat és de 744 € per capita de deute municipal. Això pels 8.116 municipis de l’Estat espanyol.

Com a persona interessada en política i en economia, em pregunto: aquests ajuntaments que se’n van als 3.000, 4.000… fins a 8.000 €, és a dir, aquesta ajuntaments tant mal gestionats, per quins partits estan governats?

Imatge

Com podeu veure, he agafat només els 50 primers municipis de la llista, és a dir, els més endeutats (entre 8.520 € per capita de Monasterio de la Sierra i els 2.591 € per capita de Rótova, al País Valencià). Això ens dona el gràfic taula superior, on hi veiem com domina el PP, seguit del PSOE i de ben a prop CIU i ERC. La llista i el gràfic són a nivell de l’Estat espanyol, per això sorprèn l’alta quantitat de municipis tant endeutats governats per CIU i ERC, especialment aquests darrers que governen a molt pocs municipis. Com veieu, he posat els ajuntaments amb les alcaldies de 2007 i 2011. A pocs va canviar el color de l’alcaldia (10)  i a només 2 hi havia un pacte d’alcaldia (el soci de govern no l’he considerat com a alcaldia, clar).

Imatge

Els 25 municipis més endeutats per capita de l’Estat espanyol per C.A.

Per Comunitats Autònomes, lidera Catalunya i Aragó (20% ambdues) , seguit de prop del País Valencià (14%) i La Rioja (12%). L’oasi català és bastant ruïnós… sobretot si està gestionat per CIU, PP, PSC o ERC..

No puc deixar de comentar que un dels municipis catalans que surt al rànquing és Santa Susanna (12è més endeutat per capita). Municipi amb alcaldia de CIU des de temps immemorials, amb un alcalde condemnat per prevaricació i indultat pel Rei. Així ens va…

Una amplificació de les dades (29 d’abril):

He seguit treballant amb les dades del Ministerio. Ara m’he atrevit a doblar el nombre de municipis fins al centenar. Per tenir una mostra més gran i, per tant, més interessant. De totes maneres, he deixat les valoracions de les dades dels 50 primers de la llista perquè els 50 primers són realment els “campions” del deute públic i això no els hi treu ningú. La diferència entre els 1-50 als 51-100 és substancial: els primers agafen la forquilla dels 8520 € de Monasterio de la Sierra als 2591 € per capita de Ròtova. El que fa 100 en l’ordre és Herrera de los Navarros amb 2064 € per capita de deute públic.

D’aquest segon grup en destaco l’arribada amb força d’Andalusia. Entre els 50 primers no n’hi havia cap i ara aporten 9 municipis molt endeutats. Catalunya (17 municipis) i Aragó (16 municipis) segueixen la tònica liderant el rànquing. Navarra es col·loca en un tercer lloc amb 12 municipis endeutats, la segueixen País Valencià i Castella-Lleó amb 11 ambdues.

Els 50 municipis més endeutats per capita de l’Estat espanyol per C.A.

Respecte els partits, la cosa segueix bastant igual. Aquest cop ho he fet només per les alcaldies de 2011 perquè trobar els resultats electorals de 2007 és relativament fàcil, però trobar les alcaldies no, ja que moltes pàgines web dels ajuntaments no ho posen. Als municipis més petits és fàcil perquè pràcticament sempre hi ha majories absolutes (es presenten un o dos partits) i a les ciutats grans ho pots trobar fàcilment, però als pobles grans i les ciutats petites la cosa es complica. Així que només he posat les dades de les alcaldies de 2011, conscient que és millor tenir les dades de 2007 i 2011.

Pel que respecta les dades, unes quantes evidències: pràcticament la meitat (el 48%) són controlades pel PP. Segueix el PSOE amb el 18% i ben a prop CIU amb l’11%. Els independents no es salven del deute. El més curiós torna a ser ERC amb un 6% de municipis més endeutats quan probablement tenen un percentatge ínfim d’alcaldies (segons el Ministerio de Interior, l’1,32%).

Font: http://elecciones.mir.es/resultados2011/99MU/DMU99999TO_L1.htm

Partit que ostenta l’alcaldia en els 100 municipis més endeutats de l’Estat espanyol

Per últim, us deixo un mapa que he fet amb els 25 municipis més endeutats de l’Estat espanyol. La major part es concentra al “nord-est peninsular”, és a dir, Catalunya i Aragó. El cas d’Aragó és curiós perquè és una nació amb poca població.

Mapa dels 25 municipis amb més deute públic per capita de l’Estat espanyol

A mode de conclusions: si ve s’hauria de fer un estudi més exhaustiu de les dades (tinc pendent una tercera actualització del post), les conclusions a la vista són clares.

  1. Les Comunitats Autònomes amb més deute públic per capita són Catalunya, Aragó, Navarra i País Valencià. Curiós quan molta gent segurament creu que aquestes males praxis (un endeutament excessiu) són pròpies de malbaratadors dels recursos públics, segons alguns tòpics, Andalusia o Extremadura. Curiosament, pocs municipis extremenys i pocs d’andalusos.
  2. En quant als partits que promouen aquest endeutament exagerat, el PP al capdavant amb el 48% dels municipis més endeutats per capita (té el 41% d’alcaldies de l’Estat), el PSOE darrere amb el 18% de municipis més endeutats per capita (té el 23% d’alcaldies), en tercer lloc CIU amb un 11% de municipis més endeutats per capita (té el 4,75% d’alcaldies), ERC en quart lloc amb un 6% de municipis més endeutats per càpita (té l’1,32% d’alcaldies). En aquest cas, cal sancionar l’actitud dels alcaldes d’ERC i CIU per tenir uns comptes impagables a mig termini. Actitud molt irresponsable si el que pretenen és fer un discurs independentista creïble.
  3. Com a constatació: cap alcaldia de Bildu, que tenint el 1,09% d’alcaldies no hi ha cap alcaldia de les més endeutades per capita, tampoc cap alcaldia d’IU, que tenen el 0,72%, ni de la CUP (era difícil, només ens computen el 0,01% de les alcaldies del total de l’Estat) i tampoc d’ICV-EUIA (el 0,07%). Tingueu en compte que aquestes dades no són del tot exactes (penseu que el Ministerio dóna 3 alcaldies a la CUP quan en té 4), només tenen en compte les majories absolutes i relatives.
  4. Una reflexió en veu alta: intervenció pública sí. Des dels municipis: sí. Amb deute si no hi ha alternativa: sí. Apalancament per reactivar l’economia: sí. Deute impagable: no rotund. En el cas de Monasterio de la Sierra, el més endeutat per capita, amb 8520€ per capita… com es pensa pagar això? Qui ho pagarà? Entre tots i totes? No cal anar tant lluny: Santa Susanna (tota la vida governada per CIU), aquí al Maresme. Un deute de 3338€ per capita. Com es pensa pagar tot això? De moment ja deuen varis milers d’euros al Consell Comarcal del Maresme, produint tensions de liquiditat importants. El CCM (CIU+PP) de moment és clement i els deixa pagar a terminis i sense interessos. Ja veurem què paga i quan ho paga. El segur és que s’està finançant gratuïtament. A costa d’altres serveis. La mà foradada d’alguns ens està sortint molt car… i el que ens queda per veure!

Monasterio de la Sierra, a Burgos. Un poble preciós… però endeutat de per vida!

Anuncis

Quant a L'economista de capçalera

Aquest és un bloc amb el qual pretenc expressar alguns punts de vista personals sobre l'economia catalana i, més en general, del món. És un bloc humil que no pretén desvetllar grans teories ni fer grans crítiques al model actual, però sí donar un punt de vista crític a l'economia actual, sobretot en el context que vivim de crisi econòmica i crisi en la generació de noves idees sobre l'economia.
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s